Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Coraz częściej słyszymy o tym, że wiele par i to niezależnie, o jakim rejonie świata mówimy, ma problemy z doczekaniem się potomstwa. Problem jest na tyle poważny, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że w roku 2010 prawie 48,5 miliona par z całego świata miało problem z płodnością. Statystyki Alarmistycznych tonów, że w ostatnich latach [...]
Wegańska, wegetariańska, peskatariańska, fleksitariańska — istnieje wiele nazw różnych rodzajów diet i nawyków żywieniowych. Dziś omówimy dietę wegańską oraz „plant based-diet”, czyli dietę roślinną. Czym one się różnią? Obie są do siebie często porównywane. Mówi się nawet, że dieta „plant based-diet” jest pewnego rodzaju następstwem weganizmu. [...]
Skrót NAC utworzono od pełnej nazwy aminokwasu, N-acetylocysteina. Jednak w odróżnieniu od chyba wszystkim nam znanych aminokwasów takich jak np.: leucyna, walina, tryptofan, tyrozyna itd., N-acetylocysteiny nie znajdziemy w produktach spożywczych. Znaleźć możemy ją jedynie w formie suplementów. W tym, co zjadamy, znajdziemy natomiast inny [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
Kiedy jesteś narażona na różnego rodzaju stresy dnia codziennego, to możesz z czasem poczuć wyczerpanie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Jest wiele różnych czynników, które sprawiają, że czujemy się rozkojarzeni, zmęczeni i bez większych chęci do robienia czegokolwiek. Gorzej nam się myśli i realizuje podstawowe zadania. Czujemy, że w pracy [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]